Üdvözöljük a Ménfőcsanaki Óvoda Honlapján

„Csak a sokat és jól játszó kisgyerek tud majd jól és elmélyülten gondolkozni.” - Vekerdy Tamás

menfocsanakiovi@gmkgyor.hu - 06-96/449-297

Ménfőcsanaki Óvodáért Alapítvány - Duna Takarék: 58600300-11227364

 

Őszi nevelőtestületi értekezlet

A Ménfőcsanaki Óvoda nevelőtestülete november 14-én, hétfőn tartotta meg a környezetvédelem jegyében szervezett értekezletét. A délelőtt folyamán tanúi lehettünk Koncz Nóra - a Muszáj Természetvédelmi Egyesület alapító tagja és egyben elnöke - előadásának. Ennek során megismerkedhettünk az Egyesület munkájával, valamint az óvodában és annak közvetlen környezetében található élővilággal és annak jelentőségével. Az előadás után kreatív csoportmunka következett, ami derűs hangulatban telt óvodapedagógusok, dajkák és pedagógiai asszisztensek építő együttműködése révén. A feladatok egytől egyig óvodásokkal is megvalósítható, érdekes és sok információt nyújtó, jól bevált tábori gyakorlatok voltak.

Második napirendi pontként Halbritter András, a Győri Széchenyi István Egyetem docense szolgált számunkra érdekes információkkal, aki az Iskolakertekért Alapítvány munkatársaként vett részt szakmai találkozónkon. Előadásában bemutatta az Alapítvány legfontosabb tevékenységeit, kitűzött céljait, valamint elért szép eredményeit is. A későbbiekben az óvodakertek lehetőségeiről hallhattunk tőle, amelyek több győri óvodában is nagy népszerűségnek örvendenek. A nagyszerű kezdeményezés sikert aratott az óvoda dolgozóinak körében, bizakodunk a mihamarabbi együttműködésben Andrással.

A nap harmadik főszereplőjeként kolléganőnk, Lakatos Gyöngyi adott ízelítőt a Százszorszép csoportban mindennapossá vált természetközeli nevelés lehetőségeiből. Mivel a Ménfőcsanaki Óvodai 2022/23-as nevelési évének kiemelt területe a környezetünk védelmére, szeretetére nevelés, az újrahasznosítás jegyében is sok érdekes megoldást, javaslatot kaptunk Gyöngyitől, amelyek egyszerűen és költségmentesen valósíthatók meg a gyermekekkel. 

A nap folyamán lehetőséget kaptak az Óvodánkkal kapcsolatban álló óvodapedagógus és neveléstudomány szakos bölcsész hallgatók, hogy nevelőtestületünk szakmai segítségét kérjék szakdolgozati kutatásuk megvalósításához. 

A dajkanénik által elkészített zsíros kenyér - Szent Márton ünnepétől csak pár nappal lekésve - csillapította a délelőtt izgalmai közt kialakult éhségünket, mellé finom teát és kávét fogyaszthattunk.

A nap zárásaként Árpásiné Nagy Andrea, a Ménfőcsanaki Óvoda megbízott vezetőjének értékelő, összegző és jövőbe tekintő szavait hallgathattuk meg. Illetve - ahogyan ez lenni szokott ilyenkor - egyetértésben és egységben beszéltük meg az Óvodát érintő aktualitásokat, foglaltunk állást a működést, belső döntéseket igénylő kérdésekben.

Őszi nevelőtestületi értekezletünk során színes és változatos megközelítésből kerülhetett hozzánk közelebb a természetvédelem egy-egy fontosabb mozzanata, amelyet mi is könnyedén  tovább adhatunk a gyermekeknek. A jövő zálógai ugyanis ránk - az óvoda valamennyi dolgozójára - bízva töltik mindennapjaik meghatározó részét, így pedig óriási felelősség és küldetéstudat birtokában vagyunk kötelesek figyelmet fordítani a szemléletformálásra, a mindenki számára élhető jövő érdekében.

Köszönettel tartozunk a nap szervezőinek és ötletgazdáinak, Árpásiné Nagy Andreának, Józsáné Nagy Erzsébetnek és Erősné Kispál Anitának, az előadóknak, Koncz Nórának, Halbritter Andrásnak és Lakatos Gyöngyinek, a szorgos kezű dajkanéniknek, valamint mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a nevelőtesületi értekezlet megvalósulásához, sikerességéhez!