Üdvözöljük a Ménfőcsanaki Óvoda Honlapján

„Csak a sokat és jól játszó kisgyerek tud majd jól és elmélyülten gondolkozni.” - Vekerdy Tamás

menfocsanakiovi@gmkgyor.hu - 06-96/449-297

Ménfőcsanaki Óvodáért Alapítvány - Duna Takarék: 58600300-11227364

 

Oviangol

 

A Semina Oktatóközpont módszertanával tartott angol foglalkozások korábban is nagy sikernek örvendtek Óvodánkban, majd kis kihagyás után 2022 októberében indultak el újra. Ezeket az intézményben dolgozó, angol specializáció szakirányon és neveléstudomány mesterszakon diplomázott óvodapedagógusként vezetem.

A korai nyelvelsajátítás célja, hogy a gyerekek minél előbb, minél magasabb szinten megtanulják az adott második nyelvet, gátlások nélkül, magabiztosan merjenek rajta kommunikálni, és hogy segítsek nekik abban, hogy egy életre megszeressék a nyelvtanulást és nyitottak legyenek más kultúrák iránt. Mindenféle tanulás egy hosszútávú befektetés, melynek eredménye lehet, hogy csak évek múltán mutatkozik meg, mégis az egyik legfontosabb, amit gyermekünknek adhatunk, az a tudás, ami többé nem vehető el tőle. 

A mai napig rengeteg tévhittel találkozik az ember a korai nyelvelsajátítás témájában keresgélve, ám a modern kutatási eredmények sorra cáfolják meg ezeket és nem győzik hangsúlypzni olyan jótékony hatását, mint az anyayelvre gyakorolt pozitív hatás, kulturális nyitottság, fokozott kommunikációs és szociális képesség, önbizalom és magabiztosság fejlődése.

A foglalkozások heti 1 alkalommal, kiscsoportos formában (6-10 fő), elsősorban nagycsoportos gyermekek részvételével zajlanak, életkori sajátságaikat, érdeklődéseiket és igényeiket maximálisan szem előtt tartva rengeteg mozgással, zenével, énekléssel összekötve. A gyerekek a tananyagot (élőbeszéd, mondókák, dalok, mesék) CD formájában megkapják, amit aztán otthon naponta tudnak hallgatni, s így valóban biztosított a folyamatos idegen nyelvi környezet, melynek köszönhetően a kicsik úgy sajátítják el az idegen nyelvet, akárcsak az anyanyelvüket. Az órákon a kommunikáció kizárólag a célnyelven történik.

Tapasztalataim alapján a gyerekek hétről hétre várják ezeket az alkalmakat, és a hétköznapok során is előszeretettel használják a tanult kifejezéseket, izgatottan vonják be szüleiket az elsajátított ismeretekbe, szívesen játsszák a közös játékokat.

A részvételhez semmilyen előzetes tudás nem elvárt, csupán az életkori sajátosságaikból eredendő érdeklődésükre és nyitottságukra, dinamikus tanulási készségükre van szükségük a nagycsoportos gyerekeknek.

Minden mozogni, énekelni, játszani és valami újat tanulni vágyó jelentkezőt várok szeretettel!

 

Unger Vivien Éva

Óvodapedagógus, foglalkozásvezető